三一友廿六情討論區
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

各位家長好,有事請教

3 posters

向下

各位家長好,有事請教 Empty 各位家長好,有事請教

發表  mrgeeba 8/12/2010, 11:46

請問聖三一的小班教學,而且一級只有兩班,
會否令學生將來較難適應傳統中學的生活?
我相信活動教學是開心的,但涵接中學繁重的課程,會否出現問題呢?

我小朋友剛考到聖三一幼稚園(全日)
因為考慮到如果選擇在這裏讀,便有機會將來直升上聖三一小學
所以先了解一下情況。

感謝解答~~

Very Happy

mrgeeba

文章數 : 2
注冊日期 : 2010-12-02

回頂端 向下

各位家長好,有事請教 Empty 回復: 各位家長好,有事請教

發表  Eddie 8/12/2010, 20:24

家長你好,
首先歡迎你成為聖三一中心幼稚園的一份子,相信你也是欣賞到這所學校的教學特色,你也希望你的小朋友開心地學習吧,是嗎?
聖三一堂小學是一所愉快學習的小學,但它也非只是強調愉快而忽略學習的,它也和一般傳統小學一樣,有著各式各樣的學科,以及多種的課外活動,小朋友上中學的適應,應當和讀其他小學的小朋友所面對的分別不大吧。
個人認為,每級只有兩班,也有它的好處,這可以令小朋友,家長與老師之間距離更近,關係更密切,所以對小朋友的關懷照顧也相對較多,不知你同不同意。
希望可減少你一點疑慮吧。
有空多點來這裏交流一下吧!
Eddie
Eddie
Admin
Admin

文章數 : 44
注冊日期 : 2010-08-12

http://htckgalumni.forumotions.net

回頂端 向下

各位家長好,有事請教 Empty 回復: 各位家長好,有事請教

發表  吳承軒 Isaac 9/12/2010, 12:00

咦,尋日我上嚟2次,臨時有事要出返去,寫到一半又要閃。今次,一定要發表到先至得。 Sleep
我個仔是由中心幼直升三一小,今年一年級。我未唸到上中學住,但係由開學到依家,都見佢對學校環境,老師和同學的相處,應付學科的知識,暫時都ok,我兩公婆用安落嚟形容自己的心情。我個人意見,學校對管教和學術都有要求架。以我所知,管教上有嚴格、唔識用字眼去形,個(嚴)字,我想話係訓練小朋友有規有矩的意思。我睇阿仔的書簿功課,覺得比小朋友的寫字、默字、默書的安排,絕對不是為咗(篤數)交比家長,要小朋友識幾多字個啲囉。以我地的心意,就好感恩!由中心幼的教導直至依家,我小朋友一路都是愉快學習,健康成長。所以,我(充)心恭喜妳小朋友考到入中心幼,真係連家長都會投入埋小朋友的幼稚園生活架!祝妳地有一個好的開始,和小朋友開開心心的過校園生活啦:-)
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

文章數 : 444
注冊日期 : 2010-08-13

回頂端 向下

發表  mrgeeba 14/12/2010, 23:01

謝謝家長們的回覆。

不知道三一小的小班教學,會否令學生多了機會發表意見?
上課是否分組形式,還是像一般學校般單向地由老師教授學生坐定定咁聽呢?
(我覺得學術成績不是最重要,但訓練學生的語言表達能力更重要。)

學校有否演講比賽故事比賽之類? 學生參加的機會多嗎?

不好意思,太多問題了。 ^^"

mrgeeba

文章數 : 2
注冊日期 : 2010-12-02

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 15/12/2010, 00:08

唔使客氣 Razz 9月尾,學校舉辦個1次小一適應的家長會,睇到小朋友上課時的相片,數學課,就有成班一齊走出課室,到操場做小組的學習,例如,老師分糖果比學生,由學生去計加減數咁囉。平時接放學,都有見佢攞下一兩粒糖果,貼紙,pencil,擦膠之類的小禮物,佢好開心話比我知,佢答問題,老師賞佢。老師係有鼓勵佢地答問題及發表,同埋,都有聽佢話有分組去回應老師的問題, 因為佢會數比我聽上邊堂時,有幾個同學一齊一組,自己搵同學仔的,但是,比例多唔多,我暫時唔知。 阿仔訓咗覺,聽日試下問多啲,再上呢交流下。

學校有否演講比賽故事比賽之類? 學生參加的機會多嗎?
唔多覺有演講比賽故事比賽之類喎,我唔知 Exclamation
但是,阿仔有參加學生團契,不過,今日,我先至知佢原來會係20/12,在學校有獻詩,呢啲算唔算係機會呢 Question
今年的校際朗誦節,佢個班,我見都有好多同學參加,係自由參加和自己選擇語言,由學校報名。 有老師訓練架,比賽當日,我兩公婆都有入場,聽見考官講文章要點和要求,就發現和學校老師教的十足十,呢件事,又讓我地兩公婆好安落lu。我唸,呢樣都算係機會和訓練掛。 另外,我個仔有參加課外活動,自費,由外聘老師教授,兒童演藝天地,多元化,有教唱歌,話劇,講故事,司儀,朗讀之類,老師每堂都有比評語,每次上完堂,佢都開心到不得了 king

都有比賽嘅,有每月閱讀之星,最好的級別,會張貼名單係操場,又有中期試的個人成績龍虎榜,名單就張貼係大堂,我個人認為都幾好,有鼓勵和欣賞的學習 flower 講到尼到,都差不多報告完畢,好,聽日再傾下啦 Sleep
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 8/1/2011, 21:42

家長,唔好意思, 依家先上尼。我再問過,分組的時候,多數都係坐番在自己位,將資料轉比自己一組組員,轉來轉去,組員就會有時直線,有時左右(意思是一行過為一組),唔會成日離開位或圍圈之類。向小朋友收料,我想都算係咁囉 Very Happy
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章