三一友廿六情討論區
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

糖心蛋做法 (Part 1)

3 posters

向下

糖心蛋做法 (Part 1) Empty 糖心蛋做法 (Part 1)

發表  黃俊羲媽媽 30/9/2010, 12:27

唔知你地d寶貝鍾唔鍾意食糖心蛋(日本麵上面個d)呢?俊羲超鍾意食,係出面d舖加半隻都要$8,我呢個cheap cheap 媽咪係網上搵左個做法,已經多人嘗試,好易做又好易成功,有興趣試下啦!!

這是非常簡單做的糖心蛋,是數年前日本料理節目中教的小密訣,糖心蛋可以一次做很多個,保存在冰箱中當常備食材,有時我的減肥晚餐只有吃兩三個糖心蛋就夠了

Step 1 : 醬汁 ─ 以1份味淋:3份水的比例,小火稍滾後,熄火放涼 - 味淋係醬汁牌子,不過我買唔到,我用了日本麵的冷麵豉油,效果都OK

Step 2 : 水滾後,再加一杯冷水下去,把蛋放入,一放入就開始計時,烹煮五分鐘煮的過程中,不斷輕柔翻攪雞蛋,此舉是讓蛋黃保持在中間。 (煮蛋時 我沒有管中火或大火只要保持水一直在滾的狀態,煮五分鐘 中間是軟的沒錯) - 因為大家屋企的煮食爐溫度不一樣,及蛋是否在室溫保存又或由冰霜取出,以我及同事的經驗,如蛋從冰霜取出,煮大約6-7分鍾會比較好,如煮多過十分鐘就一定熟晒)
高級會員
高級會員

文章數 : 104
注冊日期 : 2010-08-13

回頂端 向下

糖心蛋做法 (Part 1) Empty 回復: 糖心蛋做法 (Part 1)

發表  Eddie 1/10/2010, 00:52

係咩,一個post唔可以打太多字?之前你個post都好多字架喎,等我去check下先...
Eddie
Eddie
Admin
Admin

文章數 : 44
注冊日期 : 2010-08-12

http://htckgalumni.forumotions.net

回頂端 向下

糖心蛋做法 (Part 1) Empty 回復: 糖心蛋做法 (Part 1)

發表  黃俊羲媽媽 1/10/2010, 09:27

係呀,之前佢話個post多過250個字,所以唔成功。
咁我咪split做兩個post囉。
黃俊羲媽媽
黃俊羲媽媽
高級會員
高級會員

回頂端 向下

發表  Eddie 1/10/2010, 10:19

我昨晚check過,搵唔到有得set limit嘅地方,我會再搵下,但好奇怪,之前啲post一定唔止250字…
http://htckgalumni.forumotions.net/forum-f6/topic-t42.htm
Eddie
Eddie
Admin
Admin

文章數 : 44
注冊日期 : 2010-08-12

http://htckgalumni.forumotions.net

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 2/11/2010, 22:02

MEGA BOX 吉記有味淋醬汁,用來(YIP)日式照燒鶏排都得嘅。
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

文章數 : 444

回頂端 向下

發表  黃俊羲媽媽 3/11/2010, 08:51

多謝報料,行開會去睇下 Wink
黃俊羲媽媽
黃俊羲媽媽
高級會員
高級會員

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章