三一友廿六情討論區
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

...記憶講座...

5 posters

向下

...記憶講座... Empty ...記憶講座...

發表  Catherine 12/10/2010, 01:15

講座 : 「如何訓練有意義的記憶力」

內容簡介 : 記憶力高是有助兒童聰明成材的。昂貴的記憶術課程多是標榜兒童經過訓練後,提升了記憶能力。可是,所教的方法多是無意義的記憶法。有意義和無意義記憶的分別在理解。

旅美資深兒童教育家黎幗華女士提倡一套實用有效、不用花費的記憶方法, 幫助孩子在愉快和有趣的心情下,學習如何透過有意義的記憶,將資料轉化為活用的知識, 應用於學習上。

講題 : 「如何訓練有意義的記憶力」

講者 黎幗華女士 (三藩市資深家庭教育演講家及作家)

講者簡介 : 黎女士定居於三藩市,在華埠機構任職家庭及心理輔導員,經常在三藩市灣區及全國專業會議上,演講有關教導兒童的妙方,廣受中美人士讚賞。

黎女士著作有《教導兒童新法之教導孩子的藝術》、《愛護你的孩子》、《邁上成功之路》、《培養優秀兒童》、《了解你的孩子》、《善導你的孩子》、《走進子女的內心世界》、《如何讓孩子更優秀》、《管教子女的藝術》、《善導青少年》、《網球王子—張德培》、《家長教育系列之成功管教方法》、《善導孩子良方》、《培養優秀子女》、《新世紀教兒妙方》、《親子溝通新招數》《造就兒童成材》、《栽培孩子三部曲》等書。著作在中國、香港和台灣出版、深受教師和家長歡迎。

黎女士的貢獻更為美國社會所認可肯定, 1994年被選為「加州名人」,1985年及1995年兩度被選為「美國女名人」,1988年被列入《世界女名人錄》,1990年,獲得最佳聯邦政府專業公務員獎,1997年被選入《美國名人錄》,屢獲殊榮,為華人爭光不少。

日期 : 10月23日(星期六) 2:30pm - 5:30pm

地點 : 灣仔駱克道3號小童群益會禮堂

(灣仔港鐵站C駱克道出口左轉步行7分鐘)

費用 :會員 $40 非會員 $50

主辦機構

青田教育基金會有限公司(香港政府註冊公共性質慈善機構)

2304 0355 內線 103 黃小姐

2010年 10月23日 額滿即止

購票方法 :

詳情請下載以下連結 :

http://www.greenfieldhk.com/filedata/custom/20101011.doc
Catherine
Catherine
中級會員
中級會員

文章數 : 94
注冊日期 : 2010-08-12

回頂端 向下

...記憶講座... Empty 回復: ...記憶講座...

發表  吳承軒 Isaac 12/10/2010, 01:56

我驚............自己冇記性,唔記得報名呀,嗚''''''''''''''''' lol!
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

文章數 : 444
注冊日期 : 2010-08-13

回頂端 向下

...記憶講座... Empty 回復: ...記憶講座...

發表  吳承軒 Isaac 12/10/2010, 12:03

我已經攪掂啲報名喇,2位 Razz What a Face What a Face
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  黃俊羲媽媽 12/10/2010, 12:58

去唔到呀 Crying or Very sad 因為又到秋高氣爽的日子,我屋企的BBQ booking爆滿,除了俊羲考試那個星期,我家的週末都是BBQ派對 Wink
有mud好野,到時係到分享下啦 I love you
黃俊羲媽媽
黃俊羲媽媽
高級會員
高級會員

文章數 : 104

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 12/10/2010, 23:30

個日,不如我地調一調個崗位囉,嘻嘻 Suspect
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 26/10/2010, 01:22

考試期,稍後先分享,等一等啦..............當日,出發前一個鐘,我決定同老公分手,係留係屋企訓咗幾個鐘午訓嗜,冇去到,爸爸自己一個人去聽,佢話好多人,唔記得問佢多唔多靚女潻。 最厲害係在賣書的時候,爸爸話,在賣英文拼音的範圍,佢插針都插唔入,而且,好快都賣晒。至於教仔嘅書,佢話,主人家都話其實教仔最好係用聖經,加埋,又話我都有讀緊同樣的課程,所以,就冇買主人家介紹的書喇,報告完畢,見面再傾 Very Happy
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  Esther, Lee Sung Yat mom 5/11/2010, 17:40

哎呀, 我錯過了這個講座, 下次見面時唔該告知多些內容,唔該晒.
Esther, Lee Sung Yat mom
初級會員
初級會員

文章數 : 23
注冊日期 : 2010-08-23

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 5/11/2010, 21:30

一媽媽,我會影定一份資料比妳,不過,我間中會失憶,記得就攞,唔記得就有拖冇欠啦,生日會見 I love you 唔使緊張,我地好隨便嘅嗜,妳求其封封利是咪得囉, 呵呵, 識著我妳真係唔好釆啦, 哈哈 afro 吳承軒要用呢個圖,攪笑。
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  lisa hui 5/11/2010, 21:43

靚女,影多份唻得唔得啊?唔該嗮。 Razz
lisa hui
lisa hui
中級會員
中級會員

文章數 : 69
注冊日期 : 2010-09-05

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 5/11/2010, 21:49

嘩,叫我靚女,我啦啦声入呢應承啦,如果我記得,哈哈.............. 美人 I love you
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  Esther, Lee Sung Yat mom 6/11/2010, 11:33

哈哈,承軒真係好搞笑!記得就帶啦!
初級會員
初級會員

文章數 : 23
注冊日期 : 2010-08-23

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 24/11/2010, 21:55

SORRY,我真係唔記得咗,如果記得,就SCAN去比妳地啦,一定有拖冇欠。 Suspect 好在,我記得去生日會囉,將記下啦,吓 Razz
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 27/11/2010, 14:55

吓,我又唔記得啦,慘啦,張note放咗係邊呢,嘻嘻,都係 Sleep 一陣先算。
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章