三一友廿六情討論區
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

新通告:i-learner

4 posters

向下

新通告:i-learner Empty 新通告:i-learner

發表  Catherine 12/10/2010, 11:05

Sandy and Teresa,

請問你位有冇算參加學呢網上英語閱讀計劃呢!我地真係無時間玩噤多樣野呢!學校已經要做兩個閱讀報告,功課又越來越多,就黎都唔夠時間,點會得閒玩網上遊戲!況且…我根本唔想佢成日對噤多電腦!

不過張通告好麻煩,唔參加要俾理由!理由係無時間,但如果話屋企無電腦有冇人信? Rolling Eyes
Catherine
Catherine
中級會員
中級會員

文章數 : 94
注冊日期 : 2010-08-12

回頂端 向下

新通告:i-learner Empty 回復: 新通告:i-learner

發表  吳承軒 Isaac 12/10/2010, 12:02

死囉,我連張通告都放咗入環保袋,好在係屋企個個嗜,要搵返先。
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

文章數 : 444
注冊日期 : 2010-08-13

回頂端 向下

新通告:i-learner Empty 回復: 新通告:i-learner

發表  吳承軒 Isaac 12/10/2010, 12:27

我剛剛填咗不參加的原因,學校的英語學習已經足夠。 好似都幾擦鞋,但是,都係事實 Razz
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  黃俊羲媽媽 12/10/2010, 12:51

莫講話阿仔唔得閒,連我都忙到連通告都未睇 cyclops
真係有d後悔比阿仔參加星期一o既課外活動,攪到禽日返屋企一樣功課都未做...佢都算合作,7樣功課加重做permanship,做到10點4,我唔忍心再迫佢溫習,今朝係車到先再溫默書...實在時間已經安排得密密麻麻,網上功課都冇時間做,再者,我都係鍾意攞住本書同佢睇多過用電腦上網。我會直接話時間唔許可做理由去拒絕呢個 i-learner.
黃俊羲媽媽
黃俊羲媽媽
高級會員
高級會員

文章數 : 104

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 12/10/2010, 13:11

我尋晚都攪到成8:15先食飯,心肝返完課外活動,都有啲體力用下,所以,返到屋企就食咗好多餅,話等唔呢我的飯喎 Exclamation 又係喎,依家做功課都要成個鐘,仲要係佢都好好,坐定定做。呢排佢成日都話想自己試下做,叫我走開都得,做完比我改,唔識先問我,唔知係咪老師教呢 ? 妳地心肝有冇咁講過呀 Question 我最怕佢寫漏,又漏格行之類,要重新再寫會好慘架嗎,所以就靜鶏鶏行下佢後面偷睇,最慘係啲填色,好難擦,都要買過盒擦得嘅木顏色先掂。 lol!
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  SUN KAI CHUN 12/10/2010, 14:26

Isaac咁生性, 辛仔要我化身一尊神像坐喺隔離先可以順利完成功課
SUN KAI CHUN
中級會員
中級會員

文章數 : 75

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 12/10/2010, 16:56

SUN KAI CHUN 寫到:Isaac咁生性, 辛仔要我化身一尊神像坐喺隔離先可以順利完成功課

感謝主,我們要繼續幫小朋友們禱告。 flower
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  Catherine 12/10/2010, 17:16

好彩大家有住相同想法,我尋晚睇到張通告有點勞氣架,寫到唔參加唔得噤!
我地尋晚連埋寫一次中默課文九點九先刷到牙覺。我都同阿女講,如果參加課外活動後你做功課又唔夠快手,我地可能要考慮放棄課外活動。實在係好唔夠時間用,都唔明點解學好多樣野小朋友能夠分配到時間!
我都會盡量陪住阿女做功課,做完一樣即刻檢查,跟手響家課冊畫左佢再放入家課袋!因為我個女比較論盡,好多careless mistakes,我問佢想媽咪宜家話你知邊度錯即刻改,定等老師話你錯後叫你改正至改,佢就好順灘即刻擦過再寫!梗係啦!你估佢唔想super貼紙咩!
Catherine
Catherine
中級會員
中級會員

回頂端 向下

發表  黃俊羲媽媽 12/10/2010, 17:59

俊羲都係鍾意我坐係旁邊陪佢做功課,但係唔準我出聲同比意見...(佢問我就例外)。通常佢一做完我就會check下有冇錯,有時佢肯改,有時佢會好堅持...如果佢堅持時,我會由得佢等老師改,無謂傷感情 Smile
黃俊羲媽媽
黃俊羲媽媽
高級會員
高級會員

文章數 : 104

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 12/10/2010, 23:25

應該係我個B唔想同我傷感情,佢話佢有聽書,老師有解題目,自己識做喎。最慘係,聽啲唔聽啲,呢樣漏啲個樣又漏啲,寫寫下又寫錯咗上一行,一陣又寫錯咗落下一行,特別係啲 默書範圍,又比佢講到似陳陳,卒之,嗚''''''''''''''係我嗜。佢爸爸話我,唔使咁緊張,要信任佢,因為,就算撞板都係好小事喎,從細細個開始,由小事中的錯漏學習和成長,好過一凡風順喎,錯一次,下次會學精及緊張反個件事,就算攞分唔高,都冇大不了,讀書最緊要開心,慢慢再加啲"補品",個底打得好就得啦 lol! 唏,真係............
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 13/10/2010, 23:30

爸爸個招得咗,今日派返中默,就係錯晒冇溫習的字,得80,所以,心肝今晚溫書時,自動自覺要求寫一次考試範圍的課本,仲好努力咁寫得正正經經,唔係簽支票喇。 原來,爸爸先至明白個仔的性格,佢話,凡事都係物以罕為貴,唔使跟得咁十足,登佢撞下板先,所以,我只好尊重佢地,自己去行街街,今次攞正牌放假。
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  SUN KAI CHUN 14/10/2010, 09:07

比著係辛仔, 佢就會話 "80分都得架, 80分已經好好啦"
中級會員
中級會員

文章數 : 75

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 14/10/2010, 12:23

人生,充滿挫折,我有擔心佢要求太高,同佢講,讀書是學習知識、分析、學習過程要開心,一個人生,並唔係只睇分數之類…心肝的性格,真係有辣有唔辣?我想佢作文寫我的志願係:二世祖,哈哈哈哈
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  吳承軒 Isaac 15/10/2010, 00:28

都話人生係充滿挫折架啦,心肝今日唔見咗一本功課簿,可能漏咗係課室,或者被其他同學攞錯。最慘同埋最挫折係,我都係剛剛對功課先知囉 ,嗚'''''''''''''''''' affraid
吳承軒 Isaac
吳承軒 Isaac
超級會員
超級會員

回頂端 向下

發表  Catherine 15/10/2010, 01:52

呢個問題…我上個禮拜已經經歷過 Rolling Eyes 。許幸妍將本手冊留咗響學校,好彩網上check得到!仲有,個通告袋都唔知去左邊,到宜家都未揾到!
Catherine
Catherine
中級會員
中級會員

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章